فوق تخصص بیماریهای غدد و تیروئید

دکتر صابر سادات امینی- فوق تخصص بیماریهای غدد و تیروئید-ادرس مطب : خیابان شریعتی-بالاتر از مترو قلهک-کوچه سجاد-ساختمان پزشکان سجاد-طبقه دوم-واحد ۴ - تلفن مطب 22624863 ( تلفن نوبت دهی منشی مطب ۰۹۲۲۶۸۳۱۸۴۸هر روز ساعت ۲ تا ۸ عصر)

تغذیه درکم کاری تیروئید

  • ۰۰:۳۰

تغذیه تیروئید



رژیم غذایی در کم کاری تیروئید:

1- برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزی جات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم،  روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی،  ارزن و سویا  است.

2- سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد.

3- توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد.

4- توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.

5- تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود.

6- اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های C ،  E  و ویتامین های گروه B به ویژه B2  ، B3  ،  B6  که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است. لذا مصرف منظم مواد غذایی زیر در برنامه ی غذایی روزانه توصیه می شود:

* منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی،  آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو .

* منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ ، ماهی های روغنی، سبزی های سبز رنگ ( به جز گیاهان خانواده ای کلم )، سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوه ها و سبزی ها پررنگ تر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است.

* منابع مناسب ویتامین E: روغن های گیاهی،مغز دانه ها ( به جز بادام زمینی ) وغلات.

* منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی .

* استفاده از منابع مناسب غنی از روی، نظیر غذاهای دریایی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غلات سبوس دار.

* استفاده از مکمل مولتی ویتامین و املاح در کنار منابع غذایی بالا.

*مصرف منظم منابع غنی از فیبر، نظیر سبزی ها، میوه هایی مانند انجیر،  آلو، سیب ، مرکبات، همچنین حبوبات و غلات  سبوس  دار، برای برطرف شدن یبوست.

*نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل 7 لیوان) بسیار ضروری است.

* پرهیز از مصرف قند های ساده مانند قند و شکر، شیرینی جات و ...

* پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار، میانه روی در مصرف فرآورده های شیری و گندم.

* استفاده از منابع غنی از آهن مانند جگر، گوشت قرمز و غلات غنی شده با آهن، به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز می باشند.

* استفاده از منابع غنی B12  مانند جگر گاو، جگر مرغ، گوشت گاو، ماهی قزل آلا به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از کمبود این ویتامین هستند. عدم توجه به کم خونی با هر منشائی که باشد، در تشدید ضعف و خستگی و بسیاری از علایم دیگر مؤثر خواهد بود.

* استفاده از اسیدهای چرب ضروری به ویژه مکمل امگا – 3  که منبع غنی آن ماهی های روغنی آب های سرد هستند، می تواند در تخفیف برخی علایم مفید باشد. کمبود اسیدهای چرب ضروری می تواند باعث بر هم خوردن تعادل در عملکرد غده ی تیروئید شود.

با توجه به آن چه که ذکر شد، اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است.در ضمن باید در نظر داشته باشید که در پرکاری و کم کاری تیروئید، رژیم غذایی هرگز نمی توان جایگزین درمان دارویی باشد؛ بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی بسیار مفید همراه با درمان دراویی در طول زندگی مورد توجه قرار گیرد.

منبع: تبیان

ندول یا گره تیروئید چیست؟

  • ۰۰:۰۶

 

ندول یا گره تیروئید چیست؟

 


ندول های تیروئید شامل توده ها یا برآمدگی هایی روی غده تیروئید واقع در جلوی گردن هستند. این غده، چگونگی استفاده بدن از انرژی را کنترل می کند.


 

ندول تیروئید

 

بیشتر ندول ها یا گره های تیروئید، غیرسرطانی هستند و مشکلی ایجاد نمی کنند. بسیاری از ندول های تیروئید حتی نیاز به درمان هم ندارند.

 

گاهی اوقات ندول تیروئید می تواند مشکل ایجاد کند. بعضی وقت ها گره تیروئید می تواند مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند. در این حالت، بقیه غده تیروئید سرکوب شده و نمی تواند در حد معمول کار کند.

 

بیشتر گره های تیروئید، سرطانی نیستند، ولی اگر آزمایشات سرطان را نشان داد، بایستی با عمل جراحی ندول را برداشت.

 

علل گره های تیروئید

علل ندول های تیروئید مشخص نیست، اما افرادی که در معرض تابش اشعه قرار می گیرند، بیشتر دچار این ندول ها می شوند.

 

هم چنین ندول ها زمینه خانوادگی دارند، یعنی اگر پدر و مادر شما ندول تیروئید داشته باشند، به احتمال زیاد شما هم دچار آن خواهید شد.

 

علائم

بیشتر ندول های تیروئید خیلی کوچک هستند و شما متوجه وجود آن نمی شوید.

 

اگر ندول تیروئید بزرگ باشد، می توانید آن را حس کنید و یا متوجه ورم گردن خود شوید.

بیشتر افراد خودشان نمی توانند ندول های تیروئید را پیدا کنند، زیرا این ندول ها به راحتی حس نمی شوند و معمولا علامتی ندارند

 

همچنین ممکن است علائم زیر را نیز داشته باشید:

 

 

- احساس درد در ناحیه گلو و یا مثل اینکه گلوی شما گرفته است.

 

- قورت دادن غذا به سختی

 

- نفس کشیدن سخت و مشکل

 

- عصبی بودن، ضربان تند قلب، تعریق زیاد و یا کاهش وزن که این ها علائم پرکاری تیروئید هستند که در این حالت، غده تیروئید هورمون زیادی تولید می کند.

 

- احساس خستگی یا افسردگی، مشکلات حافظه، داشتن یبوست، خشکی پوست یا احساس سرما که این ها علائم کم کاری تیروئید هستند که در این حالت، غده تیروئید هورمون کافی تولید نمی کند.

 

راه های تشخیص

بیشتر افراد خودشان نمی توانند ندول های تیروئید را پیدا کنند، زیرا این ندول ها به راحتی حس نمی شوند و معمولا علامتی ندارند.

 

اغلب وقتی شما به دلیل دیگری (مثل یک بیمار دیگر) و با توصیه پزشک، از ناحیه گردن سی تی اسکن و یا سونوگرافی انجام می دهید، پزشک ندول را روی تیروئید شما پیدا می کند و تشخیص می دهد.

 

در این حالت پزشک گردن شما را معاینه می کند و از شما سوال می کند که آیا علائم و تغییراتی در خودتان مشاهده کرده اید یا نه؟

 

همچنین آزمایشات دیگری باید انجام دهید تا پزشک ببیند آیا تیروئید شما به خوبی کار می کند یا نه؟ و آیا ندول تیروئید سرطانی است یا نه؟

این آزمایشات عبارتند از:

ندول تیروئید

 

1- آزمایش خون برای بررسی میزان هورمون تیروئید در بدن

 

2- سی تی اسکن از تیروئید: اگر میزان هورمون تیروئید بالا باشد، این آزمایش انجام می شود تا پزشک ببیند تیروئید شما چگونه کار می کند؟

 

3- آسپیراسیون با سوزن نازک: در این آزمایش، سرطانی بودن ندول بررسی می شود. با یک سوزن نازک، مقداری از مواد ندول برداشته می شود (تصویر کناری) و در زیر میکروسکوپ برای مشاهده سلول های سرطانی، بررسی می شود.

 

4- سونوگرافی از غده تیروئید: برای مشاهده تعداد و اندازه ندول ها و یا پیدا کردن محل آن ها برای آزمایش آسپیراسیون، سونوگرافی تیروئید انجام می شود.

 

درمان

1- اگر ندول تیروئید سرطانی نباشد و مشکلی ایجاد نکند، پزشک با دقت هر نوع تغییری را در ندول بررسی خواهد کرد. اما اگر ندول بزرگ باشد و یا مشکلاتی در قورت دادن غذا یا نفس کشیدن ایجاد کند، پزشک با عمل جراحی، ندول را از بدن خارج می کند.

 

2- اگر ندول تیروئید باعث پرکاری تیروئید شود، پزشک مصرف یک دوز از ید رادیواکتیو را توصیه می کند که معمولا به شکل یک مایع آن را قورت می دهید.

 

همچنین ممکن است پزشک قرص ضد تیروئید برای شما تجویز کند تا تولید هورمون تیروئید کاهش یابد.

 

در برخی موارد، عمل جراحی برای بیرون آوردن ندول تیروئید پرکار لازم است.

 

3- اگر ندول تیروئید سرطانی باشد، عمل جراحی برای درآوردن آن لازم است. همچنین نیاز به درمان با ید رادیواکتیو است تا هر نوع سلول سرطانی باقی مانده را از بین ببرد.

 

بعد از بیرون آوردن غده تیروئید با عمل جراحی، باید هورمون تیروئید (به شکل دارو) را تا آخر عمر مصرف کنید.

منبع:تبیان

 

https://goo.gl/maps/95ZPYotkpxZzjTUR7

اثر هورمونهای تیروئید در بارداری و حاملگی

  • ۰۰:۲۷

اثر هورمونهای تیروئید در بارداری و حاملگی


تیروئید حاملگی بارداری

 

در طول دوران بارداری  یکسری تغییرات بر روی تمامی ارگان های بدن زن باردار صورت می‌پذیرد . یکی از تأثیراتی که ممکن است بارداری بر روی شخص داشته باشد تغییر تنظیمات غده تیروئید می‌باشد . به همین دلیل توصیه می‌شود که در طول بارداری آزمایشاتی برای شخص باردار از سوی پزشک درخواست گردد و یکی از آزمایشات رایج در دوران بارداری درخواست آزمایش تیروئید می‌باشد . تیروئید معمولاً در نواحی  که ساکنین آن با کمبود ید روبرو هستند ، تقریباً به اندازه 10 تا 15 درصد بزرگ‌تر از حد طبیعی می‌گردد .  اما معمولاً این بزرگی تیروئید در معاینه بیمار واضح نیست ولی گاهی ممکن است به صورت گواتر در ناحیه جلوی گردن مشاهده شود.

اما در دوران بارداری نیاز بدن نیز به هورمون تیروئید افزایش نسبت به قبل بیشتر می‌گردد  و هستند افرادی  که پیش از بارداری مشکلی نداشته اما در طول  بارداری به دلیل افزایش نیاز بدنشان ، با آزمایش متوجه بیماری ایشان می‌شویم.

تأثیر هورمون تیروئید روی جنین
در طول  سه ماه اول بارداری جنین وابستگی کامل  به هورمون‌های تیروئید مادر دارد این هورمون‌ها  از جفت گذر کرده  و به جنین می‌رسند.و بعد از پایان سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین شروع به فعالیت نموده و هورمون تیروئید را تولید می‌نماید.پس از این تا انتهای  بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیازمند  ید می‌باشد  که از طریق مادر به او انتقال میابد.

علائم پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید در بارداری
البته ممکن است همه علائم تیروئید در بارداری بدون بروز پرکاری یا کم کاری تیروئید آشکار گردد در این حالت این علائم بارداری جز عوارض حاملگی محسوب می‌گردد و ارتباط خاصی با کم کاری یا پرکاری تیروئید نخواهد داشت .

علائم پرکاری تیروئید
 - علائم پرکاری تیروئید مانند افزایش ضربان قلب ، حساسیت به گرما و خستگی ممکن است در افراد با حاملگی طبیعی هم دیده شود. دیگر علائم پرکاری تیروئید به شرح زیر است:

نامنظم بودن ضربان قلب

عصبانیت و تحریک‌پذیری عصبی

تهوع و استفراغ شدید

لرزش خفیف

مشکلات خواب

از دست دادن وزن و یا کمی افزایش وزن برای یک حاملگی معمولی

علائم کم کاری تیروئید
علائم کم کاری تیروئید ، مانند خستگی بیش از حد و افزایش نامتعارف وزن که ممکن است با عوارض طبیعی  بارداری اشتباه گرفته شود. علائم دیگر عبارت‌اند از:

یبوست

مشکلات حافظه و عدم  تمرکز

حساسیت شدن به هوای سرد

گرفتگی عضلات

عوارض پرکاری تیروئید در بارداری
- احتمال بروز زایمان زودرس

- بالا رفتن احتمال سقط خود به خودی

- مرگ داخل رحمی جنین

- متولد شدن نوزاد نارس

- متولد شدن نوزاد با وزن کم

- بروز نارسایی قلبی مادر

- احتمال پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)

- احتمال بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد

- احتمال بیماری قلبی در جنین و نوزاد

عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری

اثر کم کاری تیروئید حاملگی

- زایمان زودرس

- سقط‌جنین (به خصوص در سه ماهه اول بارداری)

- جدا شدن زودرس جفت

- زجر جنین

- مرگ جنین درون رحم

- احتمال تولد نوزاد نارس

- احتمال تولد نوزاد کم وزن

- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)

- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد

- افزایش میزان سزارین

- بروز اختلالات شناختی و عصبی در جنین

- خونریزی بعد از زایمان

-پاره شدن زودرس کیسه آب جنین

درمان تیروئید در بارداری
به دلیل نقش مهم تیروئید در رشد مغز و دستگاه‌های عصبی جنین تنظیم و تحت نظر گرفتن میزان این هورمون در دوران بارداری امری لازم به نظر می‌رسد لذا در این زمینه ارائه راهکارهای زیر ضروری به نظر می‌رسد :

- تغذیه مناسب بارداری با میزان کافی ید که می‌تواند از طریق مصرف انواع ماهی، میگو و آبزیان تأمین گردد .

- استفاده به اندازه  نمک یددار که البته مصرف زیاد آن نیز موجب ایجاد فشارخون بارداری می‌گردد.

- زنان بارداری که دچار  پرکاری تیروئید می‌باشند  داروهای ضد تیروئید که روی تولید هورمون‌های تیروئید تأثیرگذار خواهند بود و توسط پزشک بیماری‌های غدد تجویز می‌گردد .

-چنانچه شخصی دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌باشد بایستی پیش و پس از بارداری حتماً تحت نظر پزشک معالج خود برای ادامه درمان اقدام نماید.

- برای نظارت بر عملکرد تیروئید در دوران بارداری هر 4-6 هفته تست های عملکرد تیروئید را در خواست می‌نماید.

-استفاده ز داروهای تیروئید بایستی با سه الی چهار ساعت اختلاف با مکمل‌های دارویی و ویتامینی دوران بارداری صورت گیرد .

- پرکاری تیروئید ممکن است در 3 ماه اول بعد از تولد شدید تر گردد پس لازم است شخص پس از زایمان نیز تحت بررسی دوباره هورمون تیروئید قرار گیرد دکتر شما ممکن است دوز دارو افزایش دهد.

- درمان به موقع و مناسب بیماری‌های تیروئیدی در دوران بارداری از بروز کلیه عوارض پیشگیری می‌نماید. با انجام غربالگری بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در روزهای ۳-۵ تولد ، از عقب‌ماندگی ذهنی ناشی از این بیماری پیشگیری نمایید.

منبع: کودک آنلاین

 

https://goo.gl/maps/95ZPYotkpxZzjTUR7

مشاور علمی سایت :

دکتر صابر سادات امینی
فوق تخصص بیماریهای غدد و تیروئید و متخصص داخلی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران

ادرس مطب دکتر امینی : خیابان شریعتی-بالاتر از مترو قلهک-کوچه سجاد-ساختمان پزشکان سجاد-طبقه دوم-واحد ۴
تلفن مطب 22624863 ( تلفن نوبت دهی منشی مطب ۰۹۲۲۶۸۳۱۸۴۸هر روز ساعت ۲ تا ۸ عصر)
وب سایت : http://doctorsadatamini.ir


مطالب سایت تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی داشته و توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.
Designed By Erfan Powered by Bayan